Mijn profiel

carrière


Functie overzicht
Beroepen overzicht

opleidingen


Opleidingen overzicht
Certificaten overzicht

online opleidingen


E-learning
Ga terug

Opleiding:


Politie Surveillant


Niveau 2In de opleiding tot surveillant leer je alles om écht aanwezig te zijn op straat. Je wordt opgeleid om het eerste aanspreekpunt te zijn bij problemen en in nood. De lessen gaan over alle onderdelen van situaties die je tegen kunt komen. Je leert hoe je met mensen in contact komt, zodat je precies weet wat er speelt in de buurt, op een evenement of in een winkelcentrum. Maar je leert ook wat je moet doen in situaties die onmiddellijk actie van je vragen, zoals reanimeren bij een hartstilstand en versterking vragen als het uit de hand loopt.
Eisen
Voor de opleiding tot surveillant moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-bb diploma en 17 jaar oud zijn. Je mentale weerbaarheid en lichamelijke conditie zijn ook belangrijk. Want het politiewerk kan best heftig zijn. Je kunt alleen starten met de opleiding als je de selectieprocedure goed hebt doorlopen.

Opleidingsinhoud
De opleiding tot surveillant leert je alles om het aanspreekpunt te zijn op straat. De lesstof is ingedeeld naar situaties die je in het werk tegen kunt komen, bijvoorbeeld:

• iemand wil niet meewerken aan een verkeerscontrole, dan leer jij over de Nederlandse wet en ontwikkel je communicatieve vaardigheden om hem te bewegen wél mee te werken.
• bij een ongeval leer je wat jouw rol is en waar je ruimte moet maken voor andere hulpverleners. Je sociale vaardigheden gebruik je om betrokkenen te kalmeren en bij te staan.
• voor veel situaties moet je lichamelijk in actie komen, dus ga je sporten (o.a. judo, boksen, zelfverdediging).
• hulpvaardigheid, overwicht, kritiek ontvangen, integriteit en stressbestendigheid. Allemaal eigenschappen die je nodig hebt als je surveilleert op koopavond in de binnenstad. Of als je radarapparatuur bedient bij een snelheidscontrole. Of als je zorgt voor arrestanten op het bureau.
• Leren en examens
• Op de Politieacademie werk je individueel, in groepen of in colleges aan de voorbeelden uit beroepssituaties. Natuurlijk haal je veel kennis uit boeken, je bent dus ook op school aan het studeren. De opleidingsperiodes worden afgesloten met één of meerdere toetsen. Dit kan een schriftelijk tentamen zijn of een praktijkopdracht. De ene keer gebeurt dit op de Politieacademie, de andere keer in de politieregio. Er worden geen vrijstellingen verleend.


SchoolPolitieacademie

Deel deze pagina:

BeroepAssistent politiemedewerker

Begeleiding
Op de Politieacademie krijg je les van docenten die zelf jaren straatervaring hebben. En daarnaast gespecialiseerd zijn in bepaalde vakgebieden. Eén of een klein aantal docenten begeleidt jou en je medestudenten langs alle onderdelen van een situatie. De dag begint met een briefing, waarin de verschillende opdrachten worden uitgezet. Vervolgens volg je het lesrooster, waarvan je ook delen zelfstandig leert. Met je docenten bespreek je regelmatig hoe je studie gaat.

In de politieregio krijg je begeleiding van de praktijkcoach en de trajectbegeleider. De praktijkcoach is de politieman of -vrouw met wie je samen de straat op gaat. Bij de trajectbegeleider kun je terecht met vragen over de opleiding en hij/zij houdt contact met je docenten op de Politieacademie.
Inhoud

Duur
Na 1,5 jaar heb je het diploma. Als je goed functioneert en voldoende ervaring hebt, kun je doorleren voor een baan als agent. Je volgt dan de opleiding tot Politiemedewerker.

Beroepseisen
In onze samenleving wonen, leven en werken veel verschillende culturen samen. De politie staat hier middenin. Daarom vragen we van jou dat je goed kunt omgaan met de verschillen die er zijn tussen mensen, dat je hier begrip en respect voor hebt. Verder is het als goede politieagent belangrijk dat je stressbestendig en flexibel bent. Dat je jezelf blijft in spannende situaties en goed kunt samenwerken.

Geef mij
opleidingadvies
Binnen de beveiliging zijn er nog veel veel opleidingen. Deze kunnen op scholen worden gevolgd maar ook Beveilgingsbedrijven zelf, hebben goede opleidingstrajecten. Vraag ernaar.